Vad är det som är så upprörande med vinst i välfärden?

Jag har under större delen av mitt yrkesliv engagerat mig i entreprenörsfrågor, inte minst genom att lära företag att ta betalt och gå med vinst.

Vinst är självklar förutsättning för allt företagande. Jag fick lära mig detta redan vid mina ekonomistudier i Uppsala och som jag med glädje konstaterar att de flesta av mina stora kunder och svenskt näringslivs största företag är duktiga på. Det är dessa kunder som har försörjt mig och mina konsultkollegor i mina 27 år som företagare. De har även langat in många sköna skattekronor via sin vinst, sina löneutbetalningar, sin moms etc

För mindre företagare är detta svårare och för kvinnor som driver företag är det ännu svårare. Detta har jag engagerat mig i, bla genom ett Regeringsuppdrag via Tillväxtverket som jag drev under flera år.
Det är bakgrunden till att jag blir så upprörd över diskussionen kring att begränsa vinster i välfärden. Detta drabbar framförallt hårt kämpande småföretagare. Det begränsar lusten att starta och ökar på den största anledningen till att vi fortfarande 2017 har en STOR överrepresentation av män som driver företag.
Jag blir så upprörd, det gör mig så ont att se denna enorma orättvisa. En orättvisa som även blir påtaglig när vi ser oss om kring vilket kön det är som har högsta lönen och levnadsstandarden, de största förmögenheterna, den största kapitalintäkten, de som har största möjlighet att utnyttja 3:12 regeln, tar sig rätten att fatta de flesta besluten etc...Ja, ni fattar va?

Jag orkar knappt engagera mig längre, jag lade trots allt ner halva min själ och liv på att öka kvinnors företagande under ganska många år och är van att se resultat av det jag lägger min tid på. Enligt Unionens rapport ökade kvinnors företagande endast med 1...1.... alltså EN enda ynka % under den perioden.

Jag var väl säkert naiv när jag trodde att jag skulle göra skillnad och kan väl inte ta på mig hela misslyckandet... men iallafall.....Känns som om jag slåss mot väderkvarnar...och många av väderkvarnarna var både okunniga och elaka.

Och samtidigt inser jag ... jag kan och kommer inte ge upp! Jag kommer att fortsätta kämpa! Fram för fler kvinnor som driver företag, som tjänar pengar, som äger sin tid, som har stort affärsmässigt självförtoende och som gör som jag #jackar upp livet!???
Och framför allt kan ta vid där många stora företag nu har kommit till vägsände, att skapa arbetstillfällen att generera skatteintäkter och genom det bana väg för ett fortsatt välfärdssamhälle i vårt älskade Sverige:) #4av5jobb kommer från småföretagare

Och by the way, Union har kommit fram till samma slutsats som vi gjorde kring anledningen till att kvinnor inte startar företag i större utsträckning. Otrygghet! Fler kvinnor utnyttjar försäkringssystemet och det är utformat för anställda, inte för oss företagare. En möjlig vinst och ett företagsvänligare system skulle råda bot på detta.
Tack för att du har läst ända hit! Guldstjärna till dig! ??


Läs fler intressanta inlägg!

Rulla till toppen