De bästa argumentationstipsen

En journalist från Tara bad mig skriva ner mina bästa argumentationstips till deras läsare. Den första frågan jag då ställde det var: Vem läser TARA?  Det är mitt första tips:

  1. MÅLGRUPP: Ta alltid reda på vem du ska argumentera med. Lär känna din målgrupp! Förstå dem och var noga med att mejsla ut dina argument så att de passar just dem. Använd inte dina egna favorit argument, utan se till att välja ut de argument som du tror biter på dem. Är du osäker på vem målgruppen är, mejsla då ut en persona, dvs h"hitta" på en person och beskriv den så detaljrikt som möjligt. Generella argument är värdelösa det blir bara mellanmjölk!
  2. VÄLJ DINA SLAG: Jag tycker faktiskt att vi argumenterar alldeles för mycket!! På alla plan och med alla våra olika relationer med barnen, mannen och på jobbet. Med våra kunder, chefer och medarbetare. Lägg ned 80% av alla argumentationer och lägg kraften på de resterande 20 % som bir kvar!! De kommer du att vinna. Lägg tid och förbereder dig!
  3. FÖRBEREDA: Tre sätt att förberedd sig på. Om du inte har någon tid, säg nej!! Till barnen kan vi tex säga: Vill du ha ett svar direkt då blir det nej, om du vill ha ett ja då måste jag tänka efter, prata med, återkomma imorgon…etc (jag tycker för övrigt att vi är korkade om vi inte har några bra repliker som vi har övat in som vi kan leverera i stunden då vi ofta blir ställda och vet inte vad vi ka säga. Du har nu köpt dig tid för att kunna förbereda. Om du bara har tre minuter eller om chefen kommer och ber dig komma in till LG-mötet och snabbt dra status på ditt projekt. Häng upp det på tre. Det är ett mycket retoriskt tal, tex för det första, andra, tredje. "Om detta vill jag bara säga tre saker…etc”
  4. ANVÄND DEN MAGISKA ARGUMENTATIONSMODELLEN: efter mina kurser får jag ibland mail där folk skriver att de har fått upp lönen med 20 % och ned arbetstiden med 10%!! Modellen är intuitiv kunskap, dvs vi har den i kroppen, när vi får som vi vill har vi ofta gjort rätt utifrån modellen. Det är 6 enkla steg 1.Inledning 2. Bakgrund 3: TES 4. Argument 5. Motargument. 6. Avslut
  5. Vill du ha fler tips? Läs det här!  https://karinklerfelt.se/snabba-tips/lilla-argumentationsskolan-5-regler
  6. Vill du ha mycket mer tips? Köp min bok!
  7. Vill du träna? Gå en kurs!

Och vem som läser Tara? Kvinnor mellan 40-50:)

 


Läs fler intressanta inlägg!

Rulla till toppen