Så här driver du både företag och har ett bra liv!

Nu har jag alltså varit egen företagare i snart 30 år! Otroligt vad åren gick fort! Vad har jag gjort för att försörja mig som företagare och samtidigt har haft ett bra liv? Ni som följer mig på FB följer mina resor och mitt umgänge med nära och kära. Jag vill ha ett rikt och fullt liv. När jag reflekterar över det måste jag berätta en anekdot och ett exempel som jag i unga år fick uppleva.

Jag jobbade på IBM och var på  kurs. Kursledaren visade oss en stor cylinder och sa : Den här  symboliserar livet. Livet är kort och du har bara 24 timmar om dagen så det gäller att prioritera och göra rätt saker så att livet inte vara rullar på och det blir inget gjort.

Han fram ett gäng stora stenar och stoppade ned i cylindern. Med stenarna ville han  symbolisera de viktigaste aktiviteterna i jobbet, såväl som i livet. Han sa att det gäller att stoppa i de största stenarna, dvs de viktigaste aktiviteterna, annars får de inte plats.

Många av oss stoppar ner de stenar som kommer i vår väg, utan att reflektera så mycket. Risken med det är att röret blir fullt! plötsligt är rört fullt. Då är det så dags att försöka på plats med de viktiga, stora, platskrävande stenarna. Vad de stora, viktiga stenarna är, är ju förstås olika för olika personer, tex semestern, barnen, fritidsaktiviteterna etc. Han menade att först stoppar man ner de privata stenarna och sen går man över till de viktigaste stenarna för jobbet, tex kundbesöken (det var en säljkurs han höll)

När det var fullt i röret med stora stenar så frågade han om det var fullt? Ja sa vi, han sa nej och började fylla på med grus.

När det var fullt med stora stenar och grus, så frågade han igen om det var fullt? Ja, sa vi igen.

Nej, sa han och fyllde på med sand. Återigen frågade han om det var fullt återigen sa vi ja.

Nej, sa han och hällde på vatten.

Med detta ville han säga att när du väl har stoppat i de stora stenarna, så får du plats med mycket mer. Men om du börjar med att fylla på med mindre viktiga aktiviteter, så blir det fullt av grus, sand och vatten och de stora stenarna får aldrig plats.

Jag tycker att detta är en tänkvärd historia och den har följt mig i alla år.

Jag fyller alltid på med de stora stenarna första! Ett konkret exempel är att alltid ha ha tre semestrar inbokade i almanackan och att ha tre återkommande fritidsaktiviteter. På jobbsidan kan det vara att alltid ha 10 kundbesök inbokade i kalendern och tex minst två debiterbara aktiviteter per vecka, 10 månader om året.

Detta är mål, stenar, jag  alltid strävat efter! Just nu går jag och grunnar på vilka stenar jag vill stoppa i röret för 2018!

Och för att ha de riktigt stora, härliga stenarna så gäller det förstås att förstå hur du gör för att ta betalt!

Skärmavbild 2014-01-07 kl. 01.31.11

 

 

 


Läs fler intressanta inlägg!

Rulla till toppen