Karin Klerfelt

Mina olika passioner som har gjort att jag har varit en fri, lycklig och framgångsrik kvinna i 25 år. Välkommen att här lära känna mig närmare!!

Det är jag som är Karin Klerfelt.

För 25 år sedan så tröttande jag på att åka fram och tillbaks till jobbet på IBM. Jag startade eget och på den vägen är det. Astarcan är mitt företag, på hela denna webplats kan du läsa mycket kring vad jag, mina kollegor och underkonsulter gör under Astarans hatt.

Min resa till och som företagare

Första mötet – säljträning i unga år.

”Goddag, vill tant köpa en majblomma?”

Det var en ständigt återkommande fråga under min uppväxt. Jag sålde allt och tyckte det var roligt. Just den här gången var det inte jag som sålde utan min kompis. Tanten köpte och ville vara rättvis, så hon vände sig till mig och sa att hon ville köpa en blomma av mig också: Jag svarade, spontant och ärligt, att jag inte hade några. Lite senare kom jag på att vi skulle sagt att mina blommor låg i samma påse som min kompis.

Tanken kring merförsäljning var född. Uppväxtåren gav mycket träning i säljstrategier.

Andra mötet – kan alla andra så kan jag!

”Med mulen och den varma andedräkten mot min hand, doften i stallet i min näsa, insåg jag att det fanns andra sätt att leva livet på än att sälja datorer och bo i stan.”

För mig blev mötet med en islandshäst steget till att bli egen företagare. Jag var ute och red turridning och det var där och då som idén föddes. Kunde familjen som drev denna lönsam islandshäströrelse, så kunde väl vi!

Sagt och gjort, efter diverse turer, så hade vi köpt en gård. Och köpt in hästar och startat verksamheten!

Tredje mötet – be om hjälp, så dimper den ned från ingenstans!

”När Otto kom hem ifrån Arkitektbyrån, fanns det inte någon ledig stol för honom att sitta på och han fick själv leta och diska av kaffekoppen. Köket hemma hos Bäckströms var alltid fullt av hästägare, turridare, egna och andras tonåringar. Ock så vi då med två småbarn som körde kors och tvärs med sina leksaksbilar. Vi var där och köpte eller bytte hästar.”

När man vill något, då får man hjälp. Det är min övertygelse. Vi ville ju bygga upp en lönsam islandshäströrelse med minimal kunskap. Vi hade då snubblat över Fam Bäckström, islandshästvärldens generösaste familj, med entreprenörstanken som grundpelare långt innan ordet låg i varje mans mun. De hade byggt upp sin islandshäströrelse från grunden (dvs från sin radhustomten i Floda…till en rörelse inte bara i Sverige utan nu även i Sydafrika) och de hjälpte oss gärna.

De importerade hästar, skickade över turridare som inte fick plats hos dem och lärde oss de viktigaste man behövde veta kring hästhållning. Med det kom vår rörelse igång och blev en succé från start!

Fjärde mötet Du kan allt du vill!

“- Hej, jag kommer från Stockholm och har varit säljare på IBM och undrar om ni skulle vilja ha någon som kan lära ut försäljning?”

-IBM sa du. Kan du lära ut Windows?

– Jadå, inga problem!

– Bra, det behöver vi! Välkommen

Jag lade på luren tittade på Anders, datateknikern och frågade: Vad är Windows?”

 

Historian ovan kan ju te sig lite naiv, men på den tiden var IBM stort och Microsoft pyttelitet och jag hade ju tillbringat all tid på IBM de senaste 5 åren. Hästar i all sin ära, men på vintern kan man gärna välja något annat att göra. Att lyfta luren till komvux i Stenungsund var inte svårt.

En ny karriär och ny företagsinriktning tog fart!

Femte mötet – Lär av de bästa!

Windows i all sin ära, men det var ju inte riktigt min grej. Det var ju sälj jag kunde. Och sökte upp säljkonsulterna på Sällma, ett utbildningsföretag med fokus på affärsutveckling och affärsmannaskap. Fantastiska år.

Efterhand blev det väl mycket fokus på MANNAskap, för två entusiastiska kvinnor som möttes blev det självklara uppenbart. Vi slår våra påsar ihop och starta företag tillsammans!

Sjätte mötet – Följ ditt hjärta

”Vi verkar ha väldigt olika  företagsvärderingar”

Lust- nytta – resultat, är mina ledstjärnor. Min kollega hade respekt, professionalism och effektivitet.

Efter 6 år var det uppenbart att kombinationen inte gick ihop. Jag sålde min del av företaget och stod som en häst i startgropen till ett nytt företagarliv! Med stjärnstatus! Själv, stark och förväntansfull!

Sjunde mötet – det uppenbara blir uppenbart

”Det ska börja på A, det ska vara något som glittrar, det ska fokusera på att hjälpa andra och jag ska ha roligt!”

Konversationen utspelades återigen mellan min man och mig, när vi en sen natt satt och planerade vårt gemensamma liv.

En stjärna är född och strålar genom Astarcan – mitt utbildningsföretag med fokus på att hjälpa företag och förpacka, ta betalt och sälja sina tjänster.

Åttonde mötet – skriv en bok

”- Hur blir man en lika duktig konsult och föreläsare som du? Hur går man vidare i sin roll?

– Skriv en bok blev svaret.

– Ja, jag vet, men jag får inte tid, är dyslektiker sa jag plus några fler av de vanliga ursäkterna.

– Sätt dig ned på rumpan och skriv en bok, sa hon igen och spände ögonen i mig. ”

Mitt under mitt föreläsningspass, så möttes våra ögon av samförstånd. Hon med en självklar auktoritet i sitt ämne och i sin person, anlitad som moderator. Jag var där och höll ett pass i förhandlingsteknik.

Efter passet utspelades ovan lilla konversation.

Den sommaren skrev jag en bok och fler har det blivit och lär bli….

Nionde mötet – Ambassadörskapet

”Är du kvinna och driver företag? Eller känner du en? Vill du berätta om ditt sätt att leva på? Inspirera andra?”

Jag satt i bilen, vi hade jullov och från radion kom ovan uppmaning.

Det var som om radiospeakerna pratade rätt in i mitt hjärta och enbart till mig! Finns det något jag vill, så är det att berätta det finns andra sätt att leva livet på och att det inte måste innebära 9-5, hämta lämna, vända på varje 5 öring, endast några korta veckors semester.

Livet kan även levas genom att sätta sig i framsätet, ta kontrollen, att leva livet som man vill leva det. Med och genom frihet och tillförsikt!

Tionde mötet – det bästa

Nu ligger hela livet framför mig och jag ser med spänning fram emot mitt nästa viktiga företagarmöte och dess innebörd. Det kommer snart det känner jag!

Astarcan

Astarcan är ett utbildningsföretag som hjälper andra företag att öka sina intäkter genom att paketera, nå ut med och ta betalt för sina produkter och tjänster på ett optimalt sätt.

Vi erbjuder olika konsulttjänster i hela eller delar av affärsprocessen samt håller kurser och föreläsningar.Vår vision är att hjälpa andra människor att överträffa sig själva och bli stjärnor inom sina kompetensomården!Vår kompetens är kommunikation i skarpa lägen, tex under kundmöten vid presentationer, i förhandlingar – Alltså i livet!

Våra ledstjärnor: Vi utgår ifrån tre viktiga ord, våra ledstjärnor – LUST – NYTTA – RESULTAT

Astarcan grundades under 90-talet av Karin Klerfelt. Vi är ett litet gäng av konsulter med ett stort kontaktnät bestående av de främsta konsulterna i Sverige inom respektive område. Detta gör att vi inte har några på bänken, utan plockar russinen ur kakan och anlitar de bästa efter kundens behov.

Vårt gemensamma anslag är att utveckla stjärnstatus och utgå ifrån de för oss viktigaste begreppen för att kunna bedriva framgångsrik kompetensutveckling:

Mina värderingar som genomsyrar mitt liv:

LUST – NYTTA – RESULTAT

Rulla till toppen