12 korta sammanfattningar från Talarfestivalen 2019 i Turningtorso

Jag är full  av tacksamhet och fylld av härliga känslor efter två intensiva dagar på Talarfestivalen. För att leva som jag lär och springa i utvecklingtrappan, så sitter jag och minns, reflekterar och repeterar genom att skriva rent mina anteckningar från de föreläsningarna jag  gick på.

Kort om Talarfestivalen.

För andra året har Sveriges Talarförening  anordnat en Talarfestival. Den är till för att utveckla och synliggöra branschen och vänder sig till personer som bokar talare. I år gick den av stapeln på fantastiska Turning Torso. Bara det var  värt allt, att få lov att vistas i detta  hus en hel dag! På de två översta våningarna ligger en konferensanläggning, med utsikt över hela  stan och halva Danmark! Ska ni ha en häftig konferens i Malmö lägg den där! Kontakta Sky high meetings!

Nu till mina anteckningar. De skulle ju kunna bli SÅ långa, alla mina talarkollegor är SÅ bra och alla har de SÅ många fängslande historier, slutsatser, metoder och klokskap att förmedla. Men jag hålla det kort och det blir lite lösryckt. Och after all, detta är min repetition, som ju är kunskapens moder.Det hjälper mig,  Hoppas det även hjälper dig.

1. Först ut var Mia Liljeberg som pratade om Förändringsarbete

 • ”Ta det inte personligt om du misslyckas”
 • 70% av alla projekt misslyckas!!?? Och vi bygger vidare på det misslyckade!
 • 16 % av våra medarbetare är engagerade???!!
 • Skapa ett tillåtande klimat och våga misslyckas
 • Och framför allt Mias slutord med en av hennes många och fängslande berättelser: ”Du har alltid ett val”. Där någonstans gick jag igång i tanken på min egen föreläsning och började integrera Mias tankar i minaJ

2. Nästa person ut var Tomas Eriksson som pratade om Feedback

Tomas inledde så bra med att beskriva hur hans hand snuddade vid sin mans och hjärtat dunkade. Tills mannen började kritisera hans ppt bilder och the moment var över så att säga. Så tydligt exempel som gick rakt in i mitt hjärta.

 

Tomas är en riktig historieberättare. Han beskrev en typisk TV kväll i hans familj under -70talet. Jag kände verkligen igen mig. Fast inte i det som komma skulle,  att han berättade för sin föräldrar att han var homosexuellt. Modigt och pedagogiskt, både då och nu.

 

 

Tomas gick snabbt igenom den modell som både hans man och familj missade att använda. Ger du feedback häng upp den på  modellen:

 • Beteende: När du gör
 • Konsekvens: Då blir jag/ då kan inte jag
 • Önskemål: Jag skulle vilja
 • Ok: är det Ok/ Kan vi göra så?

Tack Tomas, jag ska ta fram denna modell vid nästa konflikt!

3. Sen var det min tur ut och jag pratade om att "Argumentera och få andra att göra som du vill":

Jag hade vid detta lag in i dagen och med senaste veckans händelser i bagaget insett att jag föreläser om livet! Visst jag tar genvägen över mina ämnen Sälj, argumentation och förhandling. Men det handlar egentligen endast om hur jag har skapat det liv jag vill leva. Med ålderns rätt, jag tror att jag efter SaraClaes är den som är äldst av de 24 talarna och 4 moderatorerna som var med, genom det har jag både facit på hur det har gått för mig och hur jag har gjort. Så jag gav mina 3 bästa tips på hur du får ett bra liv

 

 • MÅL, utan mål är det svårt att få det som man vill. Allt vi vill ha av universum får vi men vi glömmer ofta att önska. Jag visade två viktiga metoder som hjälper mig att sätta mina mål och komma fram till vad jag vill ha. Målnotisar och visionarybord. Snart är det nytt år och då kommer jag att ta fram ett nytt Visianary board för 2020. Stay tuned, jag beskriver min process och hur man gör här på bloggen med start i december.
 • 3 sätt att Argumentera på och genom det utveckla affärsmässigt självförtroende och bli säker. Kunna ta fram både sina känslor och entusiasm, sin kompetens och tyngd och sist men inte minst stå på en logisk grund
 • Argumentationsmodellen. Sista tipset handlade den fantastiska argumentationsmodellen, som rätt använd verkligen hjälper dig att få din vilja igenom!

Jag har med åren försökt att landa ned i att min energi och med mig själv som ett levande exempel så funkar det fint. Mitt mål med mina föreläsningar numera är att ha roligt! Livet är för kort för att ha tråkigt!

Jag hade  kul!

4. Efter mig kom Figges mamma, Anna Almberg som pratade om framgångsrik interkommunikation:

Vi fick göra två häftiga övningar. Reflektion och övningar är det som gör att kunskap sätter sig i kroppen. Hälsa på din granne och berätta om din relation till ditt namn. Detta var ett exempel på modellen:

Relation…skapar Tillit…...skapar Öppenhet

 • Ta fram alla era fikonord som ni använder på företaget. Förklara dem så att en 8 åring förstås. Vad händer då? Jo, alla vi andra 30-65 åringar börjar även vi förstå!
 • Skapa mer lägerelds känsla i våra möten

 

 

5. Sen var det Hasse Carlsson och Frida Adamsson som pratade och ritade (!) smakprov från föreläsningen  "Arbetar vi tillsammans eller bara samtidigt?"

Hasse och Frida påminde mig om en fantastisk teknik som jag själv brukade använda mig av. Den ena föreläser den andra ritar. Effektfullt, kreativt och minnet av föreläsningen stannar kvar länge!! Dessutom så avslutade Hasse med att spela olika musiktrudelutter på sin gitarr, spela in dem och genom det visa hur alla behövs. Så pedagogiskt och effektfullt!

 • Vi har bara en påse energi, lägg inte energin på saker du inte kan påverka
 • Tack och lov så finns det ingen Inställningsmyndighet, återigen: Du väljer själv!
 • Det är samma tonart både i moll och i dur
 • Välj själv om det blir en jobbig resa eller en kul tur!

 

6. Sist ut innan lunch var Annika Telleus

Fina Annika som jag fick förmånen att lära känna genom vår intervjuserie i föreningen. Jag gjorde intervjun med Annika. Det är roligt för många av oss talare pratar ju om relation och tillit. Detta skapade Annika och jag för varandra genom en enkelt Facetime intervju.

Annika pratar om att lyssna! Briljant! Hon kommer från modebranschen, HM, och hänger upp det hela på en galge

 • Galgen: Lyssna på andra. Bli lyssnad på. Lyssna på dig själv
 • Vad sägs. Vad menas. Hur tolkas

Sist men inte minst underbart exempel på från Kina. De hade ingen inredning. Hur kul är det att komma hem och berätta det för HM direktionen? Vad skulle de vilja ha då? europeisk style! Det passar ju bra. Men vad är det?

 

7, Efter lunch fick jag äntligen lyssna  på Charbel Garbo

Underbara, fantastiska Charbel. Så glad att jag äntligen och jag menar verkligen äntligen fick lyssna på Charbel. Det var så mycket som berörde mig genom dessa korta minuter. Filmen, att skriva ner mina tre viktigaste, att slänga dem, att höra honom säga ”lär er svenska, hitta ett jobb, betala skatt”, att se hur hungrig han var när han gick till vår fina svenska skola.

Så berörd av honom och hans liv. Som han ändå i hoppfulla tongångar berättar om och genom det blir en sådan inspiration för oss alla. Genom honom, ser jag mig själv.

 

8. Sen skulle känslorna toppas genom fantastiska Caroline Mohr

Det är svårt att inte se henne i vilken  folksamling som helst, jag såg henne direkt på Talarfestivalens välkomstmiddag kvällen innan. Vacker och karismatisk som en dag. Nästan blyg gick jag  fram och hälsade. Hon står där med sitt amputerade ben och jag förstår att hennes föreläsning kommer att ha den kvalitén som jag ser som den främsta för att bli en enastående föreläsare: det ska vara på riktigt! Hennes föreläsning heter Fear less-lev Mohr och startar med att hon  hur hon får  veta att hon har tre veckor kvar med två ben och hur hon lyckades mot alla läkarens råd, behålla sin fantastiska inställning och toppa sitt liv! HUR? Hon gav oss tre steg

 1. Öppet mindset 2. Skifta fokus 3. Upplev, vad är det bästa som kan hända?

Hon av slutade med att säga att hon inte skulle vilja ha sitt gamla  liv och sina bägge ben tillbaka. Hon har det  bättre nu än då!

Enastående!

 

Full av känslor efter Carolins och Charbels föreläsningar, var det dags för min egen igen. Att gå ifrån dessa båda föreläsningarna, i en känslostorm och full av ödmjukhet inför alla olika skeden livet har och hur olika och kanske orättvist livet faller ut skulle jag byta fokus och mindset och tala om för min publik hur de får sin vilja igenom. Det gick bra.

Det är lätt att ladda om genom att vila ögonen på denna utsikt!

Carolin sa det så bra, humorn och svärtan går hand i hand. Hur kan denna unga kvinna ha alla dessa fantastiska insikter? Med de två tidigare föreläsningarna i ryggen inser jag ännu mer att det inte är argumentation, förhandling etc. jag föreläser om jag föreläser om livet och hur då får det som du vill. Trots alla olika vedermödor som vi alla råkar ut för!

 

9. Min pappa heter Ann-Christin är boktiteln på nästa stora Biofilm!

Dagen börjar närma sig sitt slut och det är endast tre pass kvar. Jag går lite mellan dem, för att hinna se så många som möjligt. Ann-Christin arbetade som präst, tills en dag hon insåg att hon ville vara sig själv och bytte från man till kvinna. Sa upp sig som präst och blev föreläsare. Hon visade trailern till filmen som baserar sig på en bok som hennes yngsta dotter har skrivit. Jag säger bara en sak. Var dig själv och se filmen!!

 

 

10. Erik Mattsson som föreläste om kroppsspråk

Kul även att äntligen få se min kollega i ämnet: Erik Mattson. Kul, på kornet och ger insikt kring vilka stora skillnader små variationer av kroppsspråket ger!

 • Du måste fatta hur andra människor uppfattar dig och det gör du genom att fråga
 • Att bli bra på att kommunicera på möten, i presentationer, i livet är något du tränar!

 

11. Johanna Nilsson vill att vi tar fika på fullaste allvar

Fika gör att vi orkar mer och att vi faktiskt får våra välbehövliga pauser. Gör inte som i ett häkte där Johanna arbetade häng upp bilder och diagnoser på alla fångarna. Fikat blir inte då inte så rofyllt och fikarummet blir inte en plats för väl behövlig återhämtning!

 • Vad är en fika? Vad händer när vi fikar? Vad vill du göra just nu?

 

 

 

 

12. Jenny Lindblad allas vår  alldeles egna pitchdrottning

Som ju förstås gjorde den bästa pitchen av oss alla.

Hon gav på ett utomordentligt bra och fängslande sätt de första tre stegen i hennes pischmodell. Och sen sa hon att ville vi veta det sista två då var vi tvungna att boka henne! Så bra och frustrerande, för jag kände att det var just de sista två stegen jag verkligen behövde för att fullända min karriär. ..Så jag satt kvar och sa att jag vägrar gå ut om jag inte får de sista stegen. På tal om att få andra att göra som du vill. Ibland är säten inte så sofistikerade! Så jag fick dem, men det får inte du. Du måste boka Jenny först!

 • Steg 1. MÅL – call to action. Vad är målet när du föreläser? Att kunden ska boka dig igen! Hur lyckas du med det då? Gör dem till hjältar!
 • Steg 2. Vem – ju snabbare de som lyssnar kan relatera till dig desto bättre. Spela på känslor.
 • Steg 3. Presentationen, låt den öka i energinivå och styrka, dala lite i mot slutet, för att sen avsluta på topp (typ)
 • Steg 4 – Boka Jenny
 • Steg 5 – Boka Jenny

Ha ha ha!!

Vi hade även fyra duktiga moderatorer.

Vad gör en moderator? Ser till att talarna känner sig som riktiga stjärnor! Tack för fint jobb Sofia Carlsson (som även fick årets guldkavaj i Talarföreningen) Staffan Taylor, Lennart Paulsson och Anneli Egestam medan vi fick glida runt fick ni jobba hela dagen  guldstjärnor till er!

 

Sist men inte minst är det fyra fantastiska människor som har gjort detta möjligt. Tack. SaraCleas, Christina Åkerberg och Micke Darnell! Stor guldstjärna till er!

 

 

 

 

 

Sen var det party!!

Efter ett kort workshop och uppsummering vinglade jag lycklig och på fylld tillbaks  till hotellet för årets mycket tidiga julfest!


Läs fler intressanta inlägg!

Rulla till toppen