Ska den ensamstående kvinnan ta betalt eller inte?

Jag älskar när jag får frågor från mina kursdeltagare eller från människor som har hört mig föreläsa. Häromdagen  fick jag nedan fråga i min mailkorg:

"Hej Karin!

Jag är en kvinna som precis står i startgroparna att ut och föreläsa. Jag har föreläst förut, men är ändå novis. Nu har jag blivit anlitad att föreläsa på en hälsodag där flera föreläsare har ca 30 min var, liksom jag. Bör jag göra detta gratis eller ta betalt? Denna ideella förening vill att jag även ska föreläsa hos dem i framtiden. Har du tips kring hur jag kan tänka kring arvode. Jag är en hårt arbetande ensamstående mamma, så jag vill ju egentligen ha lite lön för det jag gör."

 

Jag vet att många känner igen sig i frågan och det är något som vi ofta diskuterar både på mina  småföretagare kurser och även i andra sammanhang. Detta är ju en av de stora knäckfrågorna som en småföretagare har att lösa: att ta betat för det vi gör och inte skänka bort kunskap gratis.

Jag har ett antal "saying" som har ledsagar mig när det gäller att ta betalt tex :

  • "detta är mina barns gröt"
  • "det är inget fritt valt arbete"
  • "det som skiljer en egenföretagare mot en anställd är att det händer ingenting på  kontot den 25"
  • "When you start to use my brain, you pay"
  • "Varje uppdrag, ska bära sig själv"

Med det sagt så är det ju naturligtvis viktigt att nå ut, framför allt i början. Kanske kan det vara värt för kvinnan att göra detta gratis för att få rutin och möjlighet till fler uppdrag. MEN sista meningen i frågeställningen gör att ändå att jag skulle dra öronen åt mig:

"Denna ideella förening vill att jag även ska föreläsa hos dem i framtiden."

Frågan är om de då har pengar att betala med? Är de kanske vana med att föreläsare kommer gratis? Det blir inga "riktiga" uppdrag, de bara byter ut föreläsarna? Det verkar ju på något sätt röra sig om  hälsobranschen och där finns det många som är kallade, men få som är utvalda om ni förstår vad jag menar, dvs det är många som vill försörja sig som en spelare i branschen, men få som får det att funka ekonomiskt.

Lite tufft kanske att få höra, så här upfront. men det är bättre att med öppna ögon veta vilka utmaningar som de facto finns i början av sin "karriär". Risken är ju annars att man kämpar på, tills det helt enkelt inte funkar längre. Då lägga ned och ha tappat både tid och fart.

Så utifrån detta resonemang med mig själv så röstar jag för att ta betalt, kanske ett mindre arvode pga omständigheter som då ska  förklaras, så att kunden förstår att det är en engångsföreteelse. Fråga gärna vad de har för budget. Ta föregivet att de naturligtvis måste betala, men visa empati för att du förstår att en ideell förening inte har en skattkista att ösa ut. Inte du heller förövrigt som ensamstående mor i början av din föreläsarkarriär och med detta som din försörjning. Inte ditt ideella projekt.

Detta var mina funderingar kring frågan. Vad funderar du på när du läst detta? Hur hade du gjort?


Läs fler intressanta inlägg!

Rulla till toppen