Nu är det dags att ta fram 2023 års MÅL – 5 enkla steg

 I december är det prime time för att ta fram hur nästa år ska bli. Så här gör jag. Hur gör du?

Den 11 december ska jag leda ett workshop för en kund i att sätta mål och visioner för 2023. Jag har tagit fram en förberedelse inför workshopet för dem, som baserar sig på hur jag brukar göra. Kanske får även du hjälp av detta?

Steg 1 Fundera

Hela december går jag runt och funderade, med siktet inställt på att mina mål ska vara färdiga  senast på Nyårsafton.

Att ta fram mål tar tid och är faktiskt rätt svårt, tycker jag. Var disciplinerad och målstyr ditt arbetet.

Steg 2 Tidsnyckeltal 20-10-20 resp 5+5+2

Tid är vår största och viktigaste tillgång. Det är den vi skall disponera och bestämma över och det är det vi ska göra nu inför nästa år. Tid är inte  något som kommer, det är något vi har och gör något av. Jag gillar nyckeltal och sätter upp de viktigaste nyckeltalen  för mig baserat på årets 52 veckor. Ett år har ju 52 veckor och då fördelade sig mina veckor enligt nedan:

20 innebär 20 veckor i Marbella

10 innebär  10 veckor i Gbg,

20 innebär 20 veckor i Stockholm.

Om man lägger  ihop 20+10+20 så blir det ju 50 och året har ju 52 veckor, så vad gör jag på de två veckorna som blir kvar? Då får jag göra vad jag vill:)!

20-10-20 var nyckeltal som fungerade för mig före pandemin, nu har jag nya. De är enligt 5-2-5. Och baserar sig numera på årets 12 månader.

5 månader i Sverige, 5 månader i Marbella och 2 månader jag får göra vad jag vill:), tex resa.

 

Steg 3

Ibland kan det ta stopp! Inga mål, drömmar eller tankar kommer kring målen. Väldigt frustrerande.

Få inte panik, utan vila  i frustrationen! Dina mål kommer att komma och din kreativitet kommer att vakna! Lita på processen!

Steg 4

Passa på att utvärdera året som har gått.

Börja i allmänna termer. Hur har året varit? Vad har varit kul och gått bra? Vad är du stolt över? Vad kunde gått bättre? Var har du lärt dig? Viktigaste minnet? Om du orkar gör en liten årskrönika. Gå igenom månad för månad och dokumentera höjdpunkterna. Klistra in en bild för varje månad.

Sen bli mer specifik: Ta fram 2020 års mål och stäm av: Vad har du uppnått? Hur gjorde du? Vad har du inte uppnått? Varför?

 

Steg 5

Att bara går runt att tänka funkar inte, du måste göra. Så boka tid med dig själv då du ska sätta och ta fram målen. Dokumentera dina mål, jag gör det via ett  visionaryboard som jag plastar in och klistrar in på insidan av framsidan 🙂 på mitt anteckningsbok och flyttar med mig under hela året.

När du är klar, skåla i champagne! Och grattis, bara genom att skriva ned sina mål ökar sannolikheten att nå dem med hur många 1000 % som helst, det säger all forskning:). Och vad viktigare är: Detta har på riktigt alltid fungerat för mig!

Detta är så som jag gör, välj det som passar dig. Jag behöver färg och form och glädje runt omkring mig. Det ger mig energi!


Läs fler intressanta inlägg!

Rulla till toppen